Vejpanje ali kajenje: IQOS, navadne ali elektronske cigarete (vejp)?

V zadnjem času se je na trgu tobačnih izdelkov pojavilo veliko novosti. Dilema, ki se med kadilci pojavlja je, katere cigarete so boljše – IQOS, navadne ali elektronske cigarete (t.i. vejp). Spodaj si preberite slabosti in prednosti vsakega izmed izdelkov.

Vejp, cigarette, Iqos?

Klasične cigarete

Vsem znane klasične cigarete so za kadilca najbolj škodljive, saj ob kajenju le-ta vdihava največ strupenih in rakotvornih snovi. Najbolj nevarna snov, ki jo najdemo v klasičnih cigaretah je katran, ki ga vsebuje cigaretni dim. Gre za mešanico več tisočih sestavnih delov dima. S tem ko kadilec vdihava in inhalira cigaretni dim, se katran nabira v pljučih in jih obarva črno. S tem povzroča slabše delovanje in bolezni pljuč.

Tako kot v vseh vrstah cigaret tudi v klasičnih cigaretah najdemo nikotin, kemično snov, ki povzroča odvisnost od kajenja. Prav tako se zaradi nepopolnega izgorevanja pri kajenju sprošča ogljikov monoksid, ki povzroča srčno-žilne bolezni. Ogljikov monoksid namreč ovira prenašanje kisika po telesu.

Cigarete IQOS

Idejna zasnova elektronske cigarete IQOS (“I quit ordinary smoking”) je, da naprava ne proizvaja pepela in s tem dima, kot se to zgodi pri kajenju običajnih cigaret. S tem, ko kadilec ne vdihava dima, v katerem je prisoten rakotvoren katran, naj bi bile cigarete IQOS za kadilca bolj zdrave.

Kar največ kadilcev ne ve pa je, da cigarete IQOS še vedno vsebujejo tobak. Razlika je le, da tobak pri kajenju ne gori, ampak se segreva, tako da se začne sproščati para. Prav tako cigarete IQOS vsebujejo nikotin, ki povzroča odvisnost od kajenja.

Sicer je znanstveno dokazano, da so cigarete IQOS boljše od klasičnih, vendar še vedno povzročajo odvisnost in niso optimalne za odvajanje od kajenja.

Elektronske cigarete – vejpanje

Posebnosti elektronskih cigaret (t.i. vejpanje) je, da ne vsebujejo tobaka. V vejpu je tekočina, ki po želji kupca lahko vsebuje tudi nikotin.

Elektronska cigareta prav tako ne proizvaja dima, ampak paro. Tekočina, ki jo elektronska cigareta vsebuje, se segreje do takšne temperature, da začne izparevati. Tako se pri kajenju ne sproščajo strupene in rakotvorne snovi v obliki dima. Zato je vejpanje “najbolj zdrav” način kajenja, saj ne vsebuje tobaka, ne povzroča dima in je po želji kadilca tudi brez nikotina.

Na trgu so se pojavile tudi elektronske cigarete za enkratno uporabo ki vsebujejo 2 ml nikotinsko e-tekočino. Cigareta se uporablja brez polnjenja in je zasnovana za do 500 vdihov. Tako nadomesti približno 40-50 cigaret.

 


 

Težko je najti odgovor na vprašanje, katera cigareta je zdravju najmanj škodljiva, saj vse tri vrste cigaret še vedno vsebujejo nikotin, ki povzroča težko odvisnost od kajenja. Res je, da elektronska cigareta in cigareta IQOS ne vsebujeta katrana, vendar to ne pomeni, da ne povzročata raka in ostalih srčno-žilnih bolezni. Tudi pri kajenju teh dveh vrst cigaret se sproščajo in so prisotne rakotvorne snovi. Prav tako po cigaretah IQOS in vejpih posegajo mladoletniki, zaradi “kul” efekta, ki ga imajo cigarete v današnji družbi. Vseeno pa bi se lahko strinjali z mnenjem znanstvenikov, da so vejpi in IQOS konec koncev boljša alternativa klasičnim cigaretam, zaradi katerih umre ena od desetih odraslih oseb (skupaj približno 5 milijonov smrti letno).

Elektronske cigarete za enkratno uporabo

Drugi članki

Elektronska cigareta in zdravje. Škodljivost in vpliv e-cigarete na zdravje

Elektronske cigarete. Kaj je to?