Elektronske cigarete na splošno...

Elektronske cigarete so z nami že od davnega leta 1963, ko je Herbert A Gilbert v Ameriki prijavil prvi patent za e-cigarete. Seveda, takrat zanje ni bilo veliko interesa, saj so zdravniki v tem času šele pričeli z opozarjanjem na slabosti kajenja. To je razlog, da se je njena raba razmahnila šele pred kratkim, ko je svet postal bolj pozoren na škodljiv vpliv kajenja tobaka oziroma klasičnih cigaret. E-cigarete so tako na trgu zares prisotne od leta 2004 in vse od predstavitve radikalno režejo v tobačno industrijo, kot resna alternativa klasičnim tobačnim izdelkom. Posebej priljubljene so pri mladih, ki denimo v razvitem svetu te dni skorajda ne kadijo več klasičnih tobačnih izdelkov. Pojmovanje e-cigarete je sicer precej široko. Največkrat e-cigarete razumemo kot majhno napravo, ki po videzu močno spominja na klasično cigareto. Njena glavna zaželjena učinkovina je tudi podobna – vnos nikotina.

Elektronske cigarete: Vrste

Čeprav mnogi IQOS štejejo med e cigarete, gre tukaj pravzaprav za klasično oz. hibridno tobačno cigareto z zamenljivimi tobačnimi vložki. Ali drugače, to je odziv tobačne industrije (zadaj stoji Philip Morris) na nov trend manj škodljivega kajenja.

V glavnem lahko e-cigarete ločimo po obliki in načinu uporabe:

    • Klasični vejp naprave, jih moramo polniti z energijo oz. polnili – tekočino pa tudi zamenjati grelne glave in drugi deli naprave. Izbor naprav in tekočin je ogromen.
    • Elektronske cigarete za enkratno uporabo brez polnjenja, za aktivacijo pa zadostuje le vdih. Te naprave najbolj uporabne zaradi udobja saj ne potrebno polniti ali zamenjati deli. Med bolj znane e cigarete štejemo ALFA, HQD, Elfbar, Salt (Salt Switch), Aquavape Smok ter drugi.
    • Elektronske PODe v manjšem ohišju s polnjenjem baterije vendar brez polnjenja tekočine, le zamenjujemo glavo z tekočino za enkratno uporabo. Naprave so dražje od cigaret za enkratno uporabo ampak lahko uporabite baterijo večkrat.

Elektronske cigarete z okusom

Posebej omenimo še arome, oziroma elektronske cigarete z okusom. Nikotin namreč nima okusa po “tobaku”. Ni pa nujno, da si za okus e-cigarete izberemo okus po tobaku. Danes najdemo elektronske cigarete z okusom po čemerkoli že: mango, grozdje, tobak, druge okuse po sadju.

Kako delujejo e-cigarete?

Če se osredotočimo na tiste brez tobaka, je pri teh glavna sestavina aerosolna tekočina. To je pravzaprav “dim”. In seveda nikotin, zato smo tukaj, ne? Deluje tako, da s pomočjo segrevanja spreminja tekočino z nikotinom v paro, ki je podobna dimu klasične cigarete. Poleg tega je tukaj seveda še sama e-cigareta, torej naprava, ki je sestavljena iz baterije za večkratno polnjenje ali za enkratno uporabo, razpršilca (Atomizer, Clearomizer, Cartomizer,…) in ustnika ali kartuše, v kateri je navadfno shranjena prej omenjena tekočina. Ob aktivaciji, ki je lahko pritisk na gumb ali vdih, tekočina pronica na grelno glavo razpršilca in se zaradi segrevanja spreminja v paro (aerosol). In tako uporabnik vse skupaj občuti kot kajenje klasične cigarete, brez prej omenjenih škodljivih učinkov.

Izbor: navadno ali elektronsko cigareto?

Večina uporabnikov elektronsko cigareto uporablja kot pripomoček za odvajanje od kajenja. Zakaj? Z e-cigareto je namreč enostavno postopno zmanjševanje nikotina. To pomeni, da lahko sčasoma povsem enostavno odpravimo t.i. “nikotinsko odvisnost”. Ima pa mnogo manj neželenih sestavin, saj te večinoma ne vsebujejo tobaka ali pa ta izgoreva pri veliko nižjih temperaturah. Elektronske cigarete ne proizvajajo dima, temveč nikotinsko paro. To pomeni, da ne vsebujejo katrana, ne smrdijo in kadilec po njeni uporabi “ne smrdi po cigaretih”. Prav tako so brez ogljikovega monoksida, odsotne pa so tudi druge škodljive snovi. E-cigarete bi zato lahko poimenovali tudi kar nikotinski inhalator, saj to ostaja njihov glavni namen – vnos nikotina, namreč. Med sestavinami tekočine najdemo še vlažilce, topila in aditive, ki jih sicer vsakodnevno uporabljamo v hrani, kozmetiki in/ali farmaciji. Po mnenju znanstvenikov iz Velike Britanije elektronske cigarete so za 95 % manj škodljive od klasičnih cigaret (raziskava britanska univerza Royal College of Physicians 2019).

Elektronske cigarete za enkratno uporabo

Drugi članki

Elektronska cigareta in zdravje. Škodljivost in vpliv e-cigarete na zdravje

Elektronske cigarete. Kaj je to?

Vejpanje ali kajenje: IQOS, navadne ali elektronske cigarete vejp?