Vpliv na zdravje elektronske cigarete (t.i. vejpa)

Elektronska cigareta (t.i. “vejp”) je breztobačni izdelek in v zadnjem času vse bolj zanimiv in priljubljen izdelek na trgu. Vprašanje, ki se ljudem najpogosteje postavlja pa je vpliv na zdravje, ali so elektronske cigarete varnejše od običajnih? Mnenja o tem, kako škodljiva je elektronska cigareta, so med ljudmi deljena. 

Vsekakor je težko reči, da je vsaka elektronska cigareta povsem varna. Stroka je mnenja, da bi morala biti e-cigareta regulirana enako kot tobak. Glavni faktor pri tem je, da so elektronske cigarete tako dostopne in privlačne, da po njih poseže vse več mladih ljudi. 

Po drugi strani pa zagovorniki kajenja elektronskih cigaret ugotavljajo, da je kajenje le-teh varnejše od običjanih, saj je tveganje za nastanek bolezni kar za 95% manjše. Pri kajenju elektronskih cigaret namreč nastaja manj kemikalij, kot pri kajenju običajnih cigaret.

Elektronske cigarete za vejpanje ne proizvajajo dima, temveč nikotinsko paro. To pomeni, da ne vsebujejo katrana, ne smrdijo in kadilec po njeni uporabi “ne smrdi po cigaretih”. Prav tako so brez ogljikovega monoksida, odsotne pa so tudi druge škodljive snovi. E-cigarete bi zato lahko poimenovali tudi kar nikotinski inhalator, saj to ostaja njihov glavni namen – vnos nikotina, namreč.

Katere kemikalije vsebujejo elektronske cigarete? 

Razen nikotina, elektronske cigarete ne vsebujejo snovi, ki bi bile škodljive in bi vplivale na nastanek srčno-žilnih bolezni ter raka, kot je to značilno za običajne cigarete, iz tobaka.

Sestavine elektronske cigarete oz. tekočine za vejp:

  • Rastlinski glicerin
  • Propilenglikol
  • Naravne in umetne arome
  • Nikotinska sol

Rezultati toksikoloških analiz pravijo, da je lahko vejpanje manj škodljivo oz. varnejše od tradicionalnih tobačnih cigaret. Po mnenju znanstvenikov iz Velike Britanije elektronske cigarete so za 95 % manj škodljive od klasičnih cigaret (raziskava britanska univerza Royal College of Physicians 2019).

Glede pasivnega kajenja e-cigaret pa v združenju vejperjev Slovenije menijo, da ni nikakršne nevarnosti. Torej lahko potrdimo, da so elektronske cigarete varnejše tudi za pasivne kadilce. 

Kaj meni stroka? 

Stroka meni, da elektronske cigarete ne bi smele biti mikavne za nekadilce, temveč nadomestilo za tiste, ki že kadijo običajne cigarete. Dobre so tudi kot pripomoček za odvajanje od kajenja. Stroka je torej enotna, da je kajenje elektronskih cigaret varnejše od kajenja običajnih cigaret. Pri tem se mora oseba še vedno zavedati, da t.i. vejpi vsebujejo nikotin, ki lahko povzroča odvisnost od kajenja.

Vpliv na zdravje IQOS cigarete

Elektronska cigareta IQOS je tobačni izdelek. Vprašanje, ki se ljudem najpogosteje postavlja pa je, ali je IQOS varnejši od ostalih elektronskih cigaret in običjanih cigaret? 

Ker gre za razmeroma nov izdelek na trgu, zaenkrat še nimamo jasnega odgovora, ali so električne cigarete IQOS dejansko boljše od običajnih cigaret. Leta 2018 je bilo izdano prvo poročilo, in sicer s strani Ministrstva za varno prehrano in zdravila Južne Koreje. V njem so zapisali, da po njihovih ugotovitvah cigarete IQOS niso bolj zdrave od običajnih cigaret. 

V 11-mesečni raziskavi so primerjali tri tobačne izdelke in v njihovem dimu preverjali količino nikotina ter katrana. Ugotovili so, da je nivo katrana v elektronski cigareti višji kot pa v običajnih cigareti. Vsi trije tobačni izdelki so vsebovali vsaj 5 rakotvornih snovi, vendar v manjšem procentu, kot jih najdemo v običajnih cigaretah. 

V raziskavi so tako ugotovili, da cigarete IQOS niso varnejše od običajnih cigaret, zato tudi niso primerne kot sredstvo za odvajanje od kajenja – nikotina je namreč v električni cigareti enako kot v običajni. Ravno nikotin pa je snov, ki povzroča odvisnost od kajenja. 

Kaj pravijo glede cigaret Iqos v Sloveniji? 

Naš Nacionalni inštitut za javno zdravje je javnost opozoril, da trenutno še ni dovolj raziskav, ki bi jasno odgovorile na to, ali so elektronske cigarete IQOS res boljše od običajnih. Vsekakor pa drži, da imajo tudi cigarete IQOS posledice za zdravje. 

Prav tako ne smemo zanemariti podatka, da je večino raziskav v zvezi z varnostjo električnih cigaret IQOS opravila tobačna industrija, ki seveda v svojo korist trdi, da so elektronske cigarete bolj zdrave od običajnih. Vendar teh raziskav zaradi komercialnih interesov podjetij, ki proizvajajo tobačne izdelke ne moremo vzeti kot verodostojen vir. Zato je bolje, da zaupamo neodvisnim študijam, kot je opisano zgoraj, ki opozarjajo, da ti izdelki še vedno vsebujejo nikotin ter rakotvorne snovi.

 

OPOZORILO

Elektronske cigarete vsebujejo nikotin ki lahko povzroča hudo zasvojenost. Nekadilcem se uporaba odsvetuje. Samo za 18+

Elektronske cigarete za enkratno uporabo

Drugi članki

Elektronska cigareta in zdravje. Škodljivost in vpliv e-cigarete na zdravje

Elektronske cigarete. Kaj je to?